Arbor fräsning

Arbor fräsning
Arbor fräsning är en skärprocess som avlägsnar material via en multitandad kniv. En arborfräs kännetecknas av dess förmåga att snabbt ta bort material från en mängd olika ämnen. Denna fräsning är inte bara snabb utan också mångsidig.

Kännetecken vid arbor fräsning:

  • Skär ytor parallellt med rotationsaxeln hos verktyget till skillnad mot borrning (vinkelrätt mot axeln)
  • Kan producera platta eller formade ytor på arbetsstycket
  • Hög avverkningshastighet
  • Sveper bort överflödigt material

Processen gör successivt en yta allt eftersom materialet flyttas mot fräsverktyget. Alternativt förblir arbetsstycket stilla medan arborfräsen rör sig över den för att ge den önskade formen.

Det finns två typer av fräsning som involverar den riktade rörelsen av arbetsstycket, konventionell och klättrande. Om arbetsstycket rör sig i samma riktning som verktygets rotationsriktning, kallas det medfräsning.

Installation och utrustning

Arbor fräsning utförs vanligen på en horisontell fräsmaskin. Verktyget är monterat på en axel/spindel. Denna typ av maskin gör att verktyget kan placeras i olika positioner i förhållande till arbetsstycket.

Arbetsmaterial

Arbetsstycket i arbor fräsning kan vara ett plant material eller ett tidigare format material. Hårdheten för ämnet bör inte vara hårdare än Rockwell C25. Material kan t.ex. vara aluminium, mässing, stål, gjutjärn, och härdplaster.

Verktygsstål

Även höghastighets verktygsstål har använts men kan ersättas av karbid, keramik eller diamantverktyg. Keramiska verktyg är sköra men tål höga temperaturer. Detta gör höghastighetsbearbetning möjlig. Diamantverktyg används för att uppnå en överlägsen ytfinish (även om de endast kan användas på icke järnhaltiga material).

Toleranser och ytfinish

I de flesta applikationer, kan toleranser hållas inom +- 0,005 in. För precisionsprogram kan toleranser hållas inom +-0,001 in. Det är möjligt att ha en ytfinish med intervaller på 32-500 mikrotum, men vanligtvis är intervallet 63 till 200 mikrotum.


Ladda ner PDF

Kontakta oss för mer information och prisuppgift